Anmeldelser & artikler

Qaddunaavaraq

”Den lille Dansker”

Opvækst i Scoresbysund som barn af den sidste kolonibestyrer
Hans Borchersen, næstformand I Peter Freuchen Selskabet, har skrevet en bog om sin barndom, som barn af den sidste kolonibestyrer i Scoresbysund. Anders Lund Madsen har kaldt byen ”Den yderste by” Scoresbysund hedder på grønlandsk ”Ittoqqortoormiit” og ligger i Østgrønland. Scoresbysund Fjorden er verdens største fjordsystem. Byen ligger meget isoleret, den nærmeste læge bor på Island. I bogen kommer vi helt tæt på grønlænderne, og livet i den lille koloni. Hans Borchersen fortæller levende om sin barndom og livet på stedet. Enhver rigtig dreng havde en hundepisk, som drengene øvede sig at slå knald med, jo højere jo bedre. En anden leg var at stille sig på hver sin side af en papirlap, og så med pisken forsøge at få den over på sin side. Julen i Grønland var noget særligt. Familien Borchersen fik et rigtigt juletræ med skib fra Danmark. Grønlænderne lavede deres juletræ af et kosteskaft med nogle træstykker som grene. Træet blev beklædt med lyng og hvad man ellers kunne hive op af jorden. Det hele pyntet med julestads og rigeligt med englehår. Brandfaren var overhængende! Hans Borchersen husker især to brande. Den første blev slukket med en kaffekande, den anden med natpotten! Hvilket medførte, at alle skyndsomst måtte forlade huset, da stanken var uudholdelig. Da der var luftet ud fortsatte julefestlighederne. Dette er bare to af de kostelige fortællinger. Hvis man vil vide noget om Grønland og især Østgrønland og samtidig vil have nogle gode grin kan jeg varmt anbefale at man køber Hans Borchersens bog. Bogen kan købes eller bestilles hos boghandler

 

I Peter Freuchens fodspor og kølvand.

Af: Otto Paludan

Som dreng var Peter på ferie hos sin morfar på Krageskov, en gård der ligger tæt på Lindelse, ved Nakskov Fjord. Peter og en kammerat morede sig med at svømme ud til øerne i fjorden. Den sidste ø man kom til var Enehøje. Straks efter ankomsten kom bonden, der ejede øen, og uddelte øretæver og jog drengene af øen. Senere kom Peter til at eje Enehøje. Jeg har tit tænkt på at prøve at vade og svømme turen. Det lykkedes så onsdag d.17. august 2022.

             

Turen fra Krageskov (ved Lindelse) til Enehøje                   Følgebåden gøres klar

                 

Formanden tager følgebåden på slæb.                  Nordenden af Vejlø nået.

       

Fra af Vejlø fortsættes mod Rommerholm.                  Først vades der.

   

Så svømmes der.                                                              Landgang på Rommerholm

         

Landgang Enehøje. Rommerholm i baggrunden          Glad og våd, men uden lussing.

       

På vej tilbage                                                                        Nørre dyb passeres for 2. gang

     

Tilbage ved Krageskov, Enehøje i baggrunden

En herlig aften! Tak til følgebådsskipperen.

 

Turen var faktisk ikke så hård som jeg havde troet. Derfor tænker jeg at Peter Freuchen Selskabet, kunne tilbyde at arrangerer sådan en tur, for vores medlemmer til næste sommer, hvis der er interesse. Hvis du er interesseret kan du skrive til: lindelsevej19@gmail.com du forpligter dig ikke til noget, det er kun for at se om der er nogen der er interesseret.

Bjørn Harvigs bog:” Den Yderste grænse”

Kære medlemmer af Peter Freuchen Selskabet. Jeg er sikker på at der er mange der kan huske vores fantastiske tur til Eventyrernes Klub. Vi blev meget vel modtager af den daværende formand Bjørn Harvig. Samme bjørn Harvig har nu skrevet en bog: “Den Yderste grænse”. Bogen handler om om vilde pionerer, opdagelsesrejsende, eventyrer og deres utrolige ekspeditioner. Bogen kan bla. købes hos Spejder Sport, men sikkert mange andre steder. Kan varmt anbefales!